12 Eylül 2015 Cumartesi

VİZE DE YAPILAN HATALAR

Doğru Schengen ülkesine başvuru yapın!
Schengen vizesi dediğimizde aklımıza içinde 25 ülkenin bulunduğu Schengen bölgesi geliyor fakat aslında her ülkenin kendine özel Schengen vizesi ve başvuru prosedürleri var.
Bunun için Eğer Fransa’ya gidecekseniz Fransız Büyükelçiliğinden Fransız Schengen vizesi, Almanya’ya gidecekseniz Alman Büyükelçiliğinden Alman Schengen vizesine başvurmanız vb. gerekiyor. Fransa vize başvuruları VFS ofisi aracılığıyla yapılıyor ve vizeniz size büyükelçilikte teslim ediliyor.
Schengen bölgesinde birden fazla ülkeyi gezecekseniz vizenizi seyahatinizde ilk ziyaret edeceğiniz ülkenin konsolosluğundan almanız gerekiyor. Yani Seyahatinize Budapeşte’den (Macaristan) başlayıp diğer ülkelere geçiş yapacaksanız, başvurunuzu Macaristan Büyükelçiliğinden yapmalısınız. Yoksa vize başvurunuz reddedilecek ve doğru ükede başvuru yapmanız istenilecektir.
Vizenizin geçerlilik süresi
Schengen bölgesinde 90 günden az süre kalacaksanız kısa süreli vize başvurusu yapmanız gerekiyor. 90 günden uzun sürecek olan seyahatleriniz (okul, iş, evlilik vb sebeplerle olan) için uzun süreli vize başvurusu yapmanız ve daha sonra Fransa’ya girdiğinizde OFII’den oturum izni başvurusunda bulunmanız gerekecektir.
Eğer yeşil paraport sahibiyseniz her 6 ay içerisinde 90 gün vizesiz olarak bir Schengen ülkesinde bulunabileceğinizi unutmayın. Bu gibi durumlarda turist olarak ziyaret ediyorsanız bir vizeye ihtiyacınız olmayacaktır. Fransa uzun süreli vize başvurularında yeşil pasaport kabul etmiyor, bu yüzden uzun süreli vize başvurusunda bulunmadan önce bordo pasaport çıkarttırmanız gerekebilir.
Başvuru formu ve prosedürlere dikkat edin!
Schengen bölgesinde bulunan her ülkenin farklı bir başvuru formu ve prosedürü olduğunu unutmayın. Bunun için doğru ülkenin başvuru formunu doldurduğunuza ve istenilen doğru beleleri getirdiğinize emin olun.
Fransa Schengen vizesi için çok detaylı bir liste çıkarmış ve her dokümanın kontrolünü VFS ofisinde çalışanlar teker teker yapıyorlar. Diğer Schengen ülkelerinde başvurularda hangi belgelere ihtiyacınız olacağını dikkatlice kontrol etmeli ve o ülkenin schengen başvuru formunu doldurmalısınız.
İşlenme Süresi
Schengen vizelerinin işlenmesi için en az 3 hafta önceden başvurunuzu yapmalı ve randevunuzu almalısınız. Bunun sebebi özellikle yaz ayları başlarında yoğun dönemlerde vizelerin işlenmesinin uzun zaman alması ve daha sonra başvurunuzda bir sorun çıkar ve vizeniz reddedilirse gerekli işlemleri yapabilmeniz için yeterli vaktiniz olması.
VFS’de FransaSchengen vizesi için başvurunuzu yaptıktan sonra büyükelçiliğin sitesi üzerinden vize işleminizin takibini yapabiliyorsunuz. Genellikle vizeler 1 hafta içerisinde onaylanıyor. Eğer aceleniz varsa VFS’de işleminizi yürüten çalışana bunu bildirirseniz size yardımcı olmak için dosyanızın üzerine ‘acil’ diyerek belirtiyorlar ama bu işinizin erkenden halledileceğinin garantisini vermiyor ne yazık ki.
Fransa Schengen vizesine başvururken dikkat etmeniz gereken diğer hususlar
Başvuruda elinizdeki dokümanların yeni olmalarına önem gösteriliyor. Eğer yeni değilse üzerinden en fazla 3 ay geçmiş olmalı.
Başvuru için gerekli dokümanlar listesinde sizden sağlık sigortası yaptırmanız istenebilir. Ben başvuru yaptığımda istemediler ama size de sorarlarsa bir sigorta şirketi veya bankadan uygun fiyatlara anında seyahat sigortası yaptırabilirsiniz. VFS’de belge eksiğiniz olduğunda gün içinde tamamlayabileceğiniz bir belge ise ‘hemen halledip gelin’ diyerek dosyanızı saklıyorlar.
Yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı VFS randevunuzu sabah saatlerinde almanızı öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder