15 Eylül 2015 Salı

Harici Hard Disk Tanımama Sorununun Çözümü…

Muhtemelen harici hard diski olanların karşılaştığı veya karşılaşabileceği olaylardan biridir. Harici Hard Diskinizi takarsınız ve Windows’unuz hard diskinizi görmez. Bende de bu problem oldu. Ufak bir uğraş sonunda çözümü buldum.

Aygıt Yöneticisine (Bilgisayarım simgesinin üzerine fare ile sağ tıkla > Özellikler > Donanım > Aygıt Yöneticisi ) baktığınızda diskinizin sürücüsünün kurulu olduğunu görürsünüz. Diskinizin sürücüsünü kaldırıp kurmak sorunu çözmez. Çünkü asıl problem Windows’unuzun diskinize harf atamamasıdır( Örneğin Yerel Disk C:, D: gibi ). Bunu anlamak için Disk Birleştiricisini (Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Disk Birleştiricisi ) açın. Orada diskinizi göreceksiniz. Ama harf yazması gereken yerde “Takılı Olmayan Birim” gibi bir şey yazıyor olacak.

NOT: Yazıyı sonuna kadar okuyun. Benim kullandığım programı kullanmadan da işlemi yapabilirsiniz. Çünkü kullandığım program sadece Windows’taki ayarları elinizin altına hazır bir şekilde getiriyor.

Peki biz bu harfi diskimize nasıl vereceğiz ?

Ben WinXP Manager programını kullandım. Bu program ile Windows’taki hemen hemen her türlü ayara erişebilir, gereksiz dosyaları silebilir, programın kendisine şifre koyup içerisindeki ayarlar ile bilgisayarın bazı bölümlerine erişilmesini engelleyebilir (Örneğin C: veya D: yi görünmez yapabilir veya şifre koyabilirsiniz), bazı programların exe’lerine şifre koyarak çalışmasını engelleyebilir ve daha bunun gibi bir sürü ayarı değiştirebilirsiniz.

Programı çalıştırdığınızda Misc. Utilities kısmından Windows Utilities’e tıklayın.

Disk Management
Açılan yeni pencerede Disk Utilities’i seçin. Disk ile ilgili çeşitli ayarları yapabileceğiniz kısmı göreceksiniz. Disk Management’ı seçin. Orada diskinizi göreceksiniz. Üzerine sağ tuşla tıklayıp Sürücü harfi ve yolu değiştir seçeneğine tıklayın ve diskinize bir harf verin.

Şu aşamaya kadar herşey yolunda gittiğini varsayarak yukarıda anlattığım gibi Aygıt Yöneticisini açın. Disk sürücüleri kısmında diskinizin üzerinde sağ tıklayarak Kaldır’ı işaretleyin. Diskinizi kaldırdıktan sonra Üst kısımda Donanım Değişikliklerini Tara simgesine tıklayın. Windows’unuz otomatik olarak diskinizi tanıyacak. Hepsi bu kadar. Artık Windows, diskinizi sizin belirlediğiniz harf ile tanıyor.

Benim kurduğum programı kullanmadan nasıl yapabiliriz?

Başlat > Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Bilgisayar Yönetimi > Depolama altında Disk Yönetimine tıklayın. Disklerinizi göreceksiniz.


Disk Yönetimi
Gerisi yukarıda anlattığım işlemler ile aynı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder