12 Eylül 2015 Cumartesi

FRANSA'da Titre de Séjour Pluriannuel (Çok Yıllı Oturma İzni)

21 Temmuz 2015 tarihinde Fransız milli meclisi yabancılara çok yıllı titre de séjour verebilecek yasayı onayladılar. Fransa’da bir süredir yaşıyor olanlar bilir ki titre de séjour normalde en fazla 1 yıllık veriliyor, ve bitiş tarihine 2 ay kala yeni titre de sejour başvurusunda bulunup kartınızı yenilemeniz gerekiyor. İşte bu yeni yasayla carte de séjourlar 2 seneden 4 seneye kadar uzun süreli alınabilecekler.
Bu uygulamanın kabul edilmesinin bir diğer sebebiyse yıl boyunca carte de séjourlarını yenilemek isteyenlerin préfecturelerde uzun sıralarda bütün gün beklemenin önüne geçmek ve devlet çalışanlarına da rahat bir nefes aldırmak.
Kimler Faydalanabilir?
Geçirilen yasaya göre bu uygulamadan faydalanabilecek olanlar:
  • Fransa’da en az 1 yıl uzun süreli vizeyle bulunmuş olan
  • Devlet tarafından belirlenmiş ciddiyet unsurlarına uyan
  • Topluma entegre olmayı başarmış
  • Fransız Cumhuriyeti’nin temel değerlerini kabullenmiş bireyler.
Başvuracağınız titre de séjour’a göre yukarıdakileri kanıtlamanızı sağlayacak belgeler göstermeniz gerekebilir. Örneğin:
  • Öğrenciyseniz öğrenci belgeniz
  • Çalışıyorsanız iş kontratınız, çalıştığınız şirketten referans
  • Ailevi sebeplerden dolayı Fransa’da bulunuyorsanız ailenizin varlığını kanıtlamak
Bir kere titre de séjour pluriannuel almış olanlar daha sonra kartlarının bitimlerine doğru carte de resident’a (10 yıllık oturma izni) başvurma hakkına sahip olabiliyorlar.
Aynı gün bu na bağlı olarak geçirilen bir diğer yasaysa ‘’passeport-talents’’ yani ‘’yetenek pasaportu’’ oluşturulmasını onayladı. Yasaya göre bu 4 senelik oturma izni Fransa’da atlet, artist, bilim adamı gibi statülerle bulunan yabancılara verilecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder