12 Eylül 2015 Cumartesi

FRANSA PARİS TE ŞARAP

Kendinizi 12. Yüzyıldan kalmış, üzüm bahçeleri arasında bir şatoda hayal edin. Sonra bu bu şatonun mahzeninde binlerce varil içinde şişelenmeyi bekleyen efsanevi Fransız şaraplarının kokusunu ve tadını düşünün. İştahınız kabardı mı? O zaman sizi Fransa’nın en popüler üzüm bağları ve şarap merkezlerinde küçük bir tadım turuna ne dersiniz?

Ne zaman gidilmeli?

Şarap tadımı turlarına çıkmak için özel bir sezon bulunmuyor fakat aşağıda belirtilen zamanlarda üzüm bağlarında özel aktivitelere rastlayabilirsiniz:
Eylül: üzümlerin hasat sezonu Eylülde başlıyor. Bu dönemde bağlarda ziyaretçilerin de ilgisini çekebilecek bir çok festival ve etkinlikler yapılıyor.
Mart ve Temmuz ayları: Mart ve Temmuz aylarında hasat zamanında toplanan üzümlerden üretilen şarapların hazırlanma işlemleri sona erdiğinden bu dönemde yapacağınız ziyaretlerde zengin seçeneklerle karşılaşabilirsiniz.

Turların fiyatları nasıl?

Fransa’da şarap turları çok lüks bir aktivite olarak pazarlanıyor. Bu yüzden bir şarap turuna çıkmak istiyorsanız bütçenizi ona göre ayarlamanız gerekebilir. Gittiğiniz bölgeye göre fiyatlar değişiklik gösterse de bir haftalık bir tur için kişi başı aşağı yukarı 800 – 1000€ gibi bir bütçe hesaplamalısınız. Bu fiyat içerisinde kalacağınız yerler, yiyecekler ve günlük turlar ve aktiviteler dahil.

Tur Seçenekleri

Tura çıkmadan önce Fransa’nın hangi üzüm bağlarına gideceğinizi belirlemelisiniz. Üzüm bağlarıyla ilgili bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz. Şarap tadım turunuzu ister kendiniz planlayabilir isterseniz bir tur acentası aracılığıyla planlayabilirsiniz.
Kendiniz planlayacağınız turlar, acenta aracılığıyla yapacağınız turlara göre daha hesaplı olacaktır. Tur planlamanızı yaparken dikkat etmeniz gerekenler
  • Kalacağınız oteller
  • Ulaşım (bölgeye nasıl ulaşacaksınız, bölge içinde ulaşımınızı nasıl sağlayacaksınız)
  • Hangi bağ veya şatoları ziyaret edeceksiniz. Bir çok bağa tadım turu için aşağı yukarı 1 hafta öncesinden rezervasyon yapmanız gerekebilir.
Acentalar aracılığıyla yapacağınız turlarda yukarıda bahsedilen hususları sizin için halledeceğinden bunla uğraşmanıza gerek kalmayacaktır.

En iyi tur rotaları

Rhine Nehri ve Vosges dağları arasında bulunan bu bölgede 170 kilometrelik rota üzerinde Marlenheim’le başlayıp Thann’a kadar bir tura çıkabilir, Alsace’ın üzüm bağları, şatoları ve gösterişli şehirlerini keşfe çıkabilirsiniz.
Bordeaux etrafında bağlar, üretilen şarap tiplerine göre kategorilendirilmişler. Buna göre kırmızı şaraplar için Bordeaux’nun kuzeyindeki bağlara, tatlı veya sek beyaz şaraplar için ise şehrin güney kısmındaki bağlara uğrayabilirsiniz.
Fransa’nın en iyi Pinot Noir ve Chardonnay şarapları için Burgundy rotasını tercih edebilirsiniz. Bugundy’nin şarap bağları 5 bölgeye ayrılıyor. Aşağı yukarı 60km uzunluğundaki Route des Grand Crus sizi Côte de Beaune’dan Côte de Nuits’ye kadar götürecektir.
Paris’in 160 km doğusunda Şampanya’nın üretildiği üzüm bağları ve şatolarının klasik rotasını tercih ederseniz Coast Bar route üzerindeki Montagne de Reims veya Massif of Saint Thierry gibi alanları tercih edebilirsiniz.
Alp dağlarının güneyinde, Akdeniz boyunca uzanan bu bölgede Fransa’nın en güzel rosé şaraplarını bulabilirsiniz. Rotanıza bölgenin batısında Nice’den başlayarak, Montpellier’ye kadar 200 kilometre üzerinde 350 kadar üzüm bağı ve şatoları ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder