12 Eylül 2015 Cumartesi

fransa paris ne kadar bahşiş bırakmalıyım????????????

Fransa’da gittiğim yerlerde hesabımla bahşiş bırakmak zorunda mıyım? Fransız toplumunun bu konuda ne gibi kuralları var? Gittiğimiz restoranlarda, bindiğiniz takside, kuaförde... kısacası size servis eden bireylere ne kadar bahşiş bırakmalıyım? Haydi bu konulara bir göz atalım!
Bahşiş bırakmak yada bırakmamak?
Öncelikle şunu anlamak lazım ki Fransa’da garsonlar, kuaförler vb. servis sağlayan bireyler bağlı oldukları işletmeden en az asgari bir ücret almaktadırlar. Yani ABD’de olduğu gibi saati 2.50$’a çalışıp gelirlerinin çoğunu verilen bahşişlerden çıkartmak gibi bir sıkıntıları yok.
Buna göre bir restoranda aldığınız hesabınızda %15 miktarında bir servis bedeli (bahşiş)ilave edilmiş oluyor. Yani aslında kimseye bir bahşiş bırakmanıza gerek yok. Fakat eğer size çok güzel bir servis sağlandıysa ve kendinizi bonkör hissediyorsanız %15 civarında bir bahşiş veya 1-2€ bozukluk bırakmanız insanların yüzünü güldürebilir.
Restoranlarda
Belirttiğimiz gibi kafe ve restoranlarda bahşiş bırakılmalı gibi bir kural yok. Paris’te çoğu kişi bir brasseriede içtiği 1-2€’luk bir kahvenin para üstünü bahşiş olarak bırakır.
Bir akşam yemeğine çıktığınız zamansa –servis ve yemekten ne kadar memnun olduğunuza bağlı olarak- 5€’luk bir bahşiş bırakmanız yeteli olacaktır.
Restoranlarda kutladığınız özel geceler ve yemekler için bırakılan bahşiş genellikle hesabın %10’una denk oluyor.
Gittiğiniz bir bar veya restoranda vestiyer servisi varsa burada 1-2€’ya kadar bahşiş bırakabilirsiniz. Fakat vestiyer servisi zaten ücretliyse bahşiş bırakmak için endişelenmeyin.
Taksiler
Taksicilere bahşiş vermek zorunlu olmasa da diğer servislerde olduğu gibi Fransızlar taksicilere de 1-2 € bahşiş bırakıyorlar. Eğer gideceğiniz yol uzunsa ve şöförünüz size bagajlarınızda ve/veya randevunuza en hızlı şekilde yetişmenize yardımcı olduysa %10 civarı bir bahşiş verebilirsiniz.
Oteller
Otellerde eşyalarınızı taşımanıza yardımcı olan belboylara çanta başına 1€ bahşiş vermek gayet normal.
Resepsiyonda size yardımcı olmak için çaba harcayan, randevularınızı ayarlayan, telefonunuzu bağlayan vb. çalışanlara girişte belirli bir miktar bahşiş bırakmanız daha kaliteli servis almanıza yardımcı olabilir.
Kuaförler
Saçınızı kestirdiğiniz kuaförünüze %10 bahşiş bırakmanız eğer kesimden memnunsanız ve bu kuaföre yeniden uğramayı düşünüyorsanız, gerekli küçük bir yatırım olabilir.
Madalyonun Diğer Yüzü
Eğer bir kuaför, garson, taksi şöförü vb. olarak çalışıyorsanız olaya birde karşı taraftan bahmanız gerekiyor.
Parislilerin elleri çok sıkı olduğundan büyük bahşişler beklememekte fayda var. Paris içinde alacağınız bahşişlerin büyük bir bölümü turistlerden –özellikle Amerikalılardan- gelecektir. Elbette Parisli müşterilerinize bile sağlayacağınız güler yüzlü ve kaliteli bir hizmet karşılılksız kalmayacaktır tabii...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder