12 Eylül 2015 Cumartesi

Loire Bölgesindeki Şatolar FRANSA

Fransız kraliyeti son dönemlerinde Paris ve Versailles’a taşınmadan önce, 17 ve 18. Yüzyılda en parlak dönemlerini Loire nehrinin kıyısında geçirmiş. Öyle ki nehir boyunca bölgede 300’e yakın şato bulunuyor. Bu şatoların bazılarında kraliyet ailesi uzun yıllarını geçirmişken, bazıları dönemin zenginleri ve aristokratları tarafından kraliyete yakın olmak için inşa edilmiş.
Loire bölgesi bugün, Fransa’nın en özel şatolarıyla turistlerin ilgi odağı. Sizin için bu şatolar arasından kesinlikle görmeniz gerekenleri seçtik:

Chateau de Chambord

Loire’da bulunan şatolar arasında en büyüğü Chambord. 16. Yüzyılda Kral I. François için ormanlar içinde av köşkü olarak inşa edilmiş fakat kral burada toplamda sadece 7 hafta geçirebilmiş.
Şatonun mimarisinde Fransız Rönesansı ve bazı Ortaçağ İtalyan mimarisi izlerini görmek mümkün. Ayrıca Leonardo Da Vinci’nin tasarladığı düşünülen sarmal merdiven de burada bulunuyor. Sarmal merdiven öyle inşa edilmiş ki bir sarmaldan çıkan kişi, diğer sarmaldan çıkan kişiyle hiçbir şekilde karşılaşmıyor.

Chateau de Blois

İnşası 13. Yüzyılda başlayıp 17. Yüzyıla kadar bir çok yeni bölüm inşa edildiğinden bu şatoda farklı bir çok mimari özelliği bir arada görmek mümkün. Bu şato Fransa’nın aydınlık dönemlerinde Kraliyet ailesi’ne aitmiş ve kralLouis XII, Francois I, Henry III, Henry IV’eev sahipliği yapmış. Şatonun tarihinden bir başka özel ayrıntı ise Jean of Arc’ın Orleans’ta İngilizlerle savaşmaya gitmeden önce burada kutsanmış olması.
Tarihe ve zamanın krallarını yaşam sitiline ilgi duyanlar için Chateau de Blois’da kralın odası, toplantı odaları ve ressamların gözünden tarihi olayların yorumu gibi zamanı gözünüzde canlandırmanıza yardımcı olacak eserler mevcut.

Chateau d’Amboise

Amboise şehrinde, Loire nehrinin kenarında bulunan bu şatonun tarihi 11. Yüzyıla dayanıyor. Şato 15. Yüzyılda kraliyet ailesine verilmiş ve Louis d’Amboise kralı düşürmek için çabalarından dolayı öldürülmeden önce burada yaşıyormuş.
Daha sonra şatoya yerleşen kral VII. Charles şatoya gotik özellikler, teras ve bahçelerini ekletmiş. Tarih boyunca bu şatoda yaşamış olan diğer kraliyet üyeleri: II. Henry, Catherine de Medici, Mary Stuart (II. François’le evlenmek üzere). En son Kral Louis-Phillippe tarafından 19. Yüzyılda bina tadilata alınmış ve bugün Louis-Phillippe’nin büyük büyük torunları tarafından turistik mekan olarak işletiliyor.

Chateau de Chenonceau

Loire bölgesinde Cher nehrinin üzerinde bulunan göz alıcı bir şato. 16. Yüzyılda Şato Thomas Bohier tarafından inşa ettirilmiş ve daha sonra Bohier’in oğlunun krala olan borcunu ödeyememesi sebebiyle Kral II. Henri’ye armağan edilmiş. Kralsa bunu daha sonra metresi Diane’a armağan etmiş. Bugün nehir üzerinde görünen arklı köprü ve bahçeler Diane tarafından eklenmiş. Şato Diane’in elinde öyle popüler hale gelmiş ki kral öldükten sonra kralın karısı Catherine de Medici, Diane’i bu şatodan atıp kendi yerleşmiş ve şatonun bahçelerini daha da büyütmüş.
Şato yıllar boyunca bir çok kez el değiştirmiş ve en sonunda 20. Yüzyılda halka açılmış.

Chateau de Cheverny

Cheverny’de yer alan bu şatoyu Tenten kitaplarından hatırlayabilirsiniz. 17. Yüzyılda inşa edilmeye başlayan şatoyu diğer şato’nun diğer şatolarla karşılaştırıldığında daha modern bir duruşu olduğunu görebilirsiniz. Bugün şatonun bir kısmı sahip olan aile tarafından kullanılırken, diğer kısmı turistler ve meraklılar için açık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder