12 Eylül 2015 Cumartesi

FRANSA PARİS BATIL İNANÇLAR

Her kültürün olduğu gibi Fransızların da iyi veya kötü şans getirdiğine inandıkları batıl inançları var. Bazı inançlar artık o kadar önem verilmese de ‘ekmeğin ters koyulmasının uğursuzluk getirmesi’ gibi bazı inançlarsa Fransız tanıdıklarınızı gücendirebilir. Hadi gelin inançlara ve nereden geldiklerine birlikte bakalım.
Ekmek
Fransızların baget ekmekleri konusunda ne kadar titiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Yemek masasında bagetin veya herhangi bir ekmek parçasının ters koyulması Fransızlar tarafından ‘kıtlığa davetiye çıkarmak’ olarak algılanıyor. Bunun tarihi hikayesi ise Fransa tarihinde cellatların olduğu dönemlere dayanıyor. Buna göre cellatlar marketlerde para ödemeden tek elle alışveriş yapabilirlermiş. Fırıncılarsa cellatlar için ayırdıkları ekmekleri ters koyarlarmış.
Kız çocuk sahibi olmak için
Eğer oğullarınız varsa, ve bir kız çocuğu sahibi olmak istiyorsanız hamile olan eşinizi bir kuş evine götürebilirsiniz. Fransızların batıl inançlarına göre hamileyken bir baykuşla göz göze gelen kadınların kız çocuk sahibi olması garanti.
Yemek davetleri
Fransa’da evinizde bir yemek daveti veriyorsanız masanın etrafındaki kişi sayısının 13 olmamasına dikkat edin. Tahmin edebileceğiniz gibi bu inanç İsa Peygamber’in 13 havarisi hikayesine dayanıyor.
Sigara Yakarken
Birinci Dünya Savaşı’na dayanan bu inanca göre bir kürdanla üç sigara yakmak büyük uğursuzluk getiriyor. Cephede bir kürdanla yakılan ilk sigara karşı cephedekilere varlığınızı belli eder, ikinci sigarada uzaklığınızı hesaplarlar ve üçüncü sigarayı yakan vurulurmuş. Bizden uyarması.
Yeni eve taşınırken
Fransa’da yeni bir eve taşınırken eve ilk önce yemek masasını getirirseniz size büyük şans getireceğine inanılıyor. Mutfağı dünyada ün salmış bir kültürün böyle birşeye inanmasına şaşırmadık sanırım.
Hediye Bıçak
Türkiye’de elden ele bıçak, makas vb. verilmediği gibi Fransızlara göre birine bıçak hediye etmek ‘arkadaşlığı kesmek istemek’ anlamına geliyormuş. Eğer arkadaşınıza ünlü bir şeften imzalı bıçak vb. bir hediye vermek istiyorsanız arkadaşınız size temsili bir ödeme olarak bir kaç bozukluk vermeliymiş.
Mumlar
Fransa’da bir kilisede mum yakmak isterseniz etrafta yanan diğer mumlar yerine bir çakmak veya kibritle yakmalısınız. Bunun sebebi mum yakarken dilediğiniz şeylerin ilk mumu yakan kişiye geçeceğinin düşünülmesi.
Mumlarla ilgili ikinci bir batıl inançsa sigaraların mum ışığıyla yakılmaması gerektiği. Eğer sigaranızı bir mumdan yakarsanız bir yerde bir denizcinin öldüğünü veya işini kaybettiğine inanılıyor.
At Nalı
Bir çok ülkede şans için duvara asılan at nalları U şeklinde yukarı dönük asılır. Bunun sebebi şansı içinde tuttuğuna inanılması. Fakat Fransa’da at nallarını tam ters şekilde asıyorlar ki nalın içindeki şans üzerinize dökülsün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder