14 Eylül 2015 Pazartesi

İsveç'te yaşama hayalleri kuranlara...

Merhaba, 

Yazilanlarin bor bolumunu okudum. Turkiye"den yazanlar Isveci Isvecten yazanlarda Turkiye ozlemi duyuyor. 

Isvece 2 yil once gelmis birisi olarak sunu soyleyebilirim. 

1. Isvec"te dogup buyuyen bir insana Turkiye"nin ekonomik sartlarini ne kadar anlatirsaniz anlatin o kisi sizi anlayamacaktir. Bu yuzden bosuna kendinizi yormayin. Isvec"teki daha dogrusu AB"deki Turkiye kokonliler hala Turkiye"nin dagini tasini denizini ozluyorlar. Yilda 1 2 kerede Turkiye"ye izine gidip, Turkiye"de iki kisilik bir ailenin yilda kazandigi paranin 2 katini 1 ayda harcayip ulkelerine donuyorlar. Turkiye tabiki bizim Vatanimiz guzel bir ulke ama Avrupadaki sartlar ve imkanlar yok. 

Turkiye"den Avrupaya bakanlarda olayi sadece ekonomik sartlariyla degerlendiriyorlar. Burda insanlar her sabah agaclardan euro toplamiyor. Herkese iste vermiyorlar. Ingilizce markette manavda geciyor. Is bulabilmeniz icin Isvecce istiyorlar sizden. Dusunsenize birisine kizacaksiniz ama dilini bilmiyorsunuz. IS isteyeceksiniz dil soruyorlar. 
Turkiye"den herkes diyorki oradaki Turkler bize is verir. Bunu unutun! Buradaki Turkleri anlamaniz icin profesor olmaniz lazim. Turkiye"de tanimadiginiz bir kapiyi calin diyinki benim karnim acikti bana bir tabak yemek verebilirmisiniz diye buyuk cogunlugu size destek olur. Burada size selam dahi vermiyor insanlar. Herkesin derdi maddiyat olmus. Az para kazaniyorum diye soylenip Audi mercedese biniyorlar. Samimiyetten uzaklar, durust degiller. Bu yazdiklarim tabikide geneli kapsamiyor bu haksizlik olur ama buyuk cogunlugu artik birakin Turkliklerini insanliklarini kaybetmisler. 

Lutfen, avrupaya gelmeden once iyi dususunun, burada cok cok saglam bir dostunuz olmadan buraya gelmeyi planlamayin. Akraba demiyorum cunku burada akrabalik falan yok. Bu yazdiklarim belki size cok garip gelebilir, ya Turkiye"dede kalmadi diyebilirsiniz ama inanin Turkiye"deki insan iliskileri buradaki Turkler arasinda yok. 

Evlenip gelenler ise daha aci bir durumda. Buraya getirilenler genelde damatlar. Onlara burada import damat diyorlar. Buraya getirilme nedenleri cocuk yapmada kullanilan, agir bir is bulunu ise gonderilen ve elinden butun parasi alinan insana diyorlar. 

Kadin haklari Isvecte cok yuksek oldugu icin burada kadinlari bol bol gaz veriyorlar. Sen bi tanesin sen buyuksun koca da kim oluyor lafriyla kadin kendini ailenin reisi saniyor. Bir tek kocasini dovmedigi kaliyor. Evden atilan erkek sayisi o kadar fazla ki tahmin bile edemessiniz. Kadina bu gazi genelde de buradaki akrabalari veriyorlar. Sonra koca evden atiliyor eger oturumuda yoksa erkegi zor gunler bekliyor. NEyseki yeni kanunla erkek evden atilsa bile sigortali bir is buldugunda burada yasal olarak kalabiliyor. Kadinada bu gazi verenler kadin kocasini evden atinca bir anda kapilarini kapatiyorlar ve sanki hicbirseye karismamislar gibi uzaktan seyrediyorlar. Sonra kadin ben ne yaptim diyor ama is isten geciyor arkadaslar. 

Burada buna benzer o kadar ornek duydumki 2 senede inanin dunyanin hic bir yerinde bu ornekleri bulamassiniz. 

Bu yazdiklarim ve izlenimlerim buraya Turkiye"den gelmis insanlarla ilgili olanlar. 

Isveclileri ele alacak olursak. Kisaca sunu soyleyebilirim. Dunyanin en sakin huzurlu takintisiz insanlari. Acelesi olmayanlarin yasadigi ulkede diyebiliriz. Bu insanlar sadece islerini yapiyorlar cuma cumartesi gunleri de sabaha kadar egleniyorlar pazar dinlenip pazartesi islerine gidiyorlar. Ulke harika heryer göl, orman. Sokakta yururken bir geyik yaninizdan gecebiliyor. Ama bu ulkede kendi insanlarimizin kendilerine yasattiklari yuzunden bu harika ulkeden zevk alamaz hale geliyorsunuz. 

Size nacizane bir kac tavsiyem var, 

- Turkiye"den buraya geleceginiz zaman lutfen sinirlerinizi Turkiye"de birakin. Sinirlerinize cok hakim olmaniz gerekiyor. 
- Elinizde mutlaka ama mutlaka bir mesleginiz olsun. Eger bir mesleginiz yoksa ve imkaninizda varsa gidin yasadiginiz bir sehirde bir restorana , ben 1 2 ay sizin yaninizda calismak istiyorum para da istemiyorum yeterki bana restaurant isini ogretin diye yardim isteyin. Masa servisi temizlik bulasik ne yapabiliyorsaniz yapin ve buraya geldiginizde ben Turkiye"de bu isi yaptim diyebilirsiniz. Cunku burada bizimkilerin urastigi agirlikli is kebab ve pizza. 
- Elinize fono dan ya da benzer bir yerden ingilizce bir klavuz kitap alip ingilizce temel bilgileri ogrenmeye calisin- 
- Turkiyede bir mesleginiz varsa bunlari yminli tercumandan ingilizce olarak cevirttirin ve elinizde bulunsun. 
- Buraya geldiginizde asla esinize (haniminiza) vurmayin sizi kastende sinirlendirmek icin agiza alinmayacak laflar bile duysaniz gidin sinirinizi sokakta bagirmaktan cikarin ama asla tokat bile atmayin. 
- Kazandiginiz paradan her ay kucukte olsa bir miktari zor gunler icin biryerde biriktirin. Bir gun ihtiyaciniz olabilir. 
- Isvece gelir gelmez Ehliyet kursuna yazilin. Googleden turkce ehliyet kursu ya da isvec ehliyeti diye aratin. Isvecte sinava Turkce olarakta girebiliyorsunuz. Ehliyeti ihmal etmeyin. 
- Esinizle problem yasarsaniz ve sizden ayrilirsa sakin panik yapmayin. 1 2 Gun sakinlesin ve etrafinizdaki herkesten is icin yardim isteyin. Kimseyi tanimiyorsaniz cikin disari restoranlari dolasin ve durumunuzu anlatin. Sizi sigortali olarak ise alirlarsa Isvecte kalmaya devam edebilirsiniz. 

Aslinda yazilcak cok sey var ama , butun bunlarin disinda en onemlisi insanliginizi kaybetmeyin ve sizin gibi yeni gelen insanlara rastladiginizda yardim elinizi uzatin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder