11 Eylül 2015 Cuma

VATANDAŞLIK ŞARTLARI ÇOK AĞIR

Vatandaşlık şartları çok ağır!

Sabah, Almanya’da en çok Türk’ün yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’nın (NRW) Türklere çifte vatandaşlık hakkı vermeyi planlamasının ardından Avrupa’daki vatandaşlık yasalarını masaya yatırdı. NRW’nin, Alman vatandaşlığına geçiş oranının giderek düşmesinden sonra çifte vatandaşlık verilmesini gündeme getirmesi üzerine, tek tek yasaları inceledik.
Avrupa’daki okurlar için özellikle Türk vatandaşlarının yoğun olduğu ülkelerdeki vatandaşlık yasalarını araştırdık. Yaptığımız araştırmalara göre, en sert vatandaşlık yasası, hiç kuşkusuz İsviçre’de. İsviçre’de vatandaş olabilmek için sabır gerektiği gibi, birçok engeli de aşmak zorundasınız. Ardından ise Almanya geliyor. En kolay vatandaşlık ise Polonya’da. Polonya’da 5 yıl ikamet edenlere vatandaşlık herhangi bir sınav uygulanmadan veriliyor.
ALMANYA, en az sekiz ülkede yaşayan bir göçmeni, vatandaşlık sınavına alıyor. Ülke hakkında genel bilgiler ve kültürel soruların yer aldığı testi geçenler, vatandaşlığa alınıyor. Ülkede doğan çocuklara Alman vatandaşlığı veriliyor. Ancak bu çocuklar AB ülkeleri dışında bir vatandaşlığa daha sahipse, “Opsiyon Modeli” kapsamında en geç 23 yaşında köken vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmak zorunda.
POLONYA’DA beş yıllık bir ikametin ardından vatandaşlığa geçmek mümkün. Herhangi bir vatandaşlık testi uygulanmıyor.
İSVEÇ 5 yıllık bir ikametten sonra en az 18 yaşında olan yabancılar vatandaşlığa geçmek için müracaat edebiliyor. Daha genç olanlar, ebeveynleri ile birlikte geçebilir. Ülkenin tarihi ve genel yapısı ile ilgili bir testi başarıyla vermek gerekiyor.
HOLLANDA 18 yaşını doldurup da 5 yıldır ülkede ikamet edenler vatandaşlık için müracaat edebiliyor. Daha önceden bir uyum kursuna gidenler dışındakiler sınava girmek zorunda. Sınavda dil bilgisi ve Hollanda’nın genel yapısı ile değerleri hakkında bilgi ölçülüyor.
İSPANYA’DA 10 yıl ikamet eden bir yabancı, vatandaş olabiliyor. İltica başvurusu kabul edilenler 5 yıldan sonra, Latin Amerika’dan gelenler ise 3 yıl sonra vatandaşlık hakkına sahip oluyor. Test yok ama mülakat var. Dil bilgisi şart olduğu gibi, Adalet Bakanlığı’na mektupla nedenini anlatmak zorunda.
İSVİÇRE 12 yıl legal ikametten sonra kişi, yaşadığı belediyeye vatandaşlık için başvurabilir. Dil, genel bilgi ve uyum gibi aranan koşullar bölgeye göre değişiyor. Genelde bu bilgiler vatandaşlığa geçmek isteyen göçmen ile yapılan yüz yüze bir mülakat ile ölçülüyor. Kararı yerel meclis veriyor. Bu karar gerekçeli ise itiraz hakkı bulunmuyor.
FRANSA, en az 5 yıl ülkede yaşama ön koşulu arıyor. Test uygulanmayan Fransa’da dil bilgisi şart. Fransa’da dünyaya gelenler ise otomatikman Fransız vatandaşı sayılıyor.
İNGİLTERE’DE vatandaşlığın ön koşullarından biri 5 yıllık legal ikamet. Ardından dil bilgisi, dini bilgiler, siyaset ve toplum hakkında soruların yer aldığı “Birleşik Krallık’ta Yaşam” (Life in the UK Test) isimli test başarıyla geçilmeli.
İTALYA’DA 10 yıl yaşayanlara vatandaşlık hakkı veriliyor. İtalya’da doğan çocuklar için bu süre sadece 3 yıl. Bir vatandaşlık sınavı yok. Ancak 11 Eylül 2001’deki saldırılardan bu yana Kuzey Afrika’dan gelen adaylar yaşamları hakkında çok daha detaylı bilgi vermek zorunda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder