17 Eylül 2015 Perşembe

Doğa İçin Çabalayanlar

Doğa İçin Çal” adında bir proje var. Biliyorsunuz işte, o güzel sesli insanlar bir araya geliyor ve türkülerimizi söylüyorlar.
Birçoğunuz paylaşıyor bu güzel türkülerin videolarını. Ne için paylaşıyorsunuz bilmiyorum; “Aaa türküyü bi’ sürü kişi cümle cümle söylemişler, çok güzel olmuş” dediğiniz için mi, yoksa “Ben sosyal bilinci yüksek bir insanım” der gibi yapmak için de olabilir. Her neyse…
Binaların arasında kalmış insanlarız çoğumuz. Biz böyle olsun istedik. Bunu inkar etmenin luzumu yok.
Doğaya dönüş” gibi salak bir kavram ürettik mesela kendimize. Sanki birileri bizi zorlamış da o yüzden ağaçları kesip betonlar dökmüşüz köklerinin üzerine.
Hiç kendimizi ayırmayalım. Biz de herkes kadar suçluyuz. Kabullenen bizdik sonuçta. “Doğayı koruyalım” tandanslı iki tane video paylaştık, birkaç tane “Ama ağaçlarımız kesilmesin” konulu tweet yazdık diye kendimizi aklayamayız.
Birileri bizden çok daha fazla doğaya zarar veriyor olabilir ama kendimize bi’ bakalım, çok da doğa yanlısı yaşadığımız söylenemez.
E o halde, kimse birbirini kandırmasın. Biz kendi yaşamımızı, yaşam tarzımızı değiştirmedikçe bir şey değişmez.
Başkaları doğayı kirletmesin, yok etmesin diye düşünüp “Bazı insanlar çok kötü!” diye bağırmadan önce biz o çok sevdiğimiz doğayı nasıl koruruz, neleri yapmamak lazım, nasıl yaşamak lazım onları düşünelim.
Kendimizi tamamladıktan sonra bağırabiliriz. Önlüğünün cebinde sigara-çakmak ikilisiyle gezen doktorun hastasına “Sigara çok zararlı. İçme!” demesine benzemesin durumunuz. Önce siz doğayı sevin. Başkalarına sevdirtme sonraki iş.
Küçük de olsa doğayı düşünen değişiklikler yapın hayatınızda. Mesela, pamuk iplerden yapılan fileler vardır ya, onlarla gidin markete. Aldıklarınızı ona doldurun. Poşet kullanmayın. Ya da ne bileyim, daha çok pikniğe çıkın, temiz havanın, ferahlığın değerini anlayın. Önünüze çıkan kediye tekme atma alışkanlığınızı engeller belki.
Biliyorsunuz aslında neler yapabileceğinizi. Onları yapın işte. Onların herhangi birini yapmadan da, “havalı” duruyor diye GreenpeaceBu Doğa Hepimizin isimli Facebook gruplarına katılmayın. Boşu boşuna kendinizi, başkalarını kandırmayın.
Not: “Ne yapacağımı bilmiyorum ben” diyenler için

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder