14 Eylül 2015 Pazartesi

NORVEÇ TE OTURUM VE ÇALIŞMA

Başvurumu nereye teslim etmeliyim?
Yalnızca Türk vatandaşları, oturma izni için başvurularını Türkiye’deki üç farklı vize başvuru merkezine (Ankara, İzmir ve Antalya) teslim edebilirler. Randevu almak için bekleme süresi genellikle 3 günü geçmemektedir. Daha fazla bilgi için lütfen Vize Başvuru Merkezi’nin internet sitesini ziyaret ediniz.
Suriye vatandaşları ve Türkiye’de en az 6 aylık hâlihazırda geçerli resmi oturma izniyle bulunan diğer üçüncü ülke vatandaşları, Norveç için oturma izni başvurularını Ankara’daki Norveç Büyükelçiliği’ne teslim edebilirler. Randevu almak için bekleme süresi hâlihazırda 6 ayı geçmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen buraya tıklayınız.
Irak’ta oturmakta olan kişiler başvurularını yalnızca Amman’daki Norveç Büyükelçiliği’ne teslim edebilirler. Bu durum, Irak’tan Ürdün’e yolculuk etmek Irak’tan Türkiye’ye yolculuk etmekten daha zor olabilse bile, Irak’ta oturmakta olan tüm başvurucular için geçerlidir. 

Hangi çeşit izne başvurmalıyım?
Hangi çeşit oturma iznine ve nasıl başvurulacağına dair bilgi için, şu Norveç Göçmenlik Müdürlüğü (UDI) linkini inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda büyükelçiliğimizin şu anda ziyaret ettiğiniz bu resmi internet adresinde de, büyükelçiliğin birçok soruyla karşılaştığı bazı oturma izni çeşitleri ve giriş vizeleriyle ilgili ek bilgiler mevcuttur.

Vize Başvuru Merkezlerinde başvurumu nasıl yapabilirim?
Büyükelçilik, randevu almak için geçen süreyi kısaltmak amacıyla, Türk vatandaşlarının başvurularını Büyükelçiliğe değil, Vize Başvuru Merkezlerinden birine teslim etmelerini tavsiye etmektedir.
Vize Başvuru Merkezlerinden herhangi birinde oturma ve çalışma iznine başvurmak için, öncelikle başvuru kaydınınNorveç Başvuru Portalı üzerinde elektronik olarak yapılması zorunludur. Bu başvuru portalında yaptığınız kayıt sonucu başvuru ücretinizi de ödemiş olursunuz. Sponsor kişi (Norveç’teki taraf) veya başka bir kişi de başvurucu adına bu elektronik başvuru kaydını yapabilir.
Başvurunuzu teslim etmek için nasıl randevu alacağınıza dair bilgi için Vize Başvuru Merkezi’nin resmi internet sitesini inceleyiniz. Aile göçü başvurularında, başvurucuların büyük bir kısmı, başvurularını teslim ettikten sonra Büyükelçilikte gerçekleşecek bir görüşmeye çağrılmaktadırlar.

Norveç Büyükelçiliği’nde başvurumu nasıl yapabilirim?
Ankara’da Norveç Büyükelçiliği’nde oturma ve çalışma iznine başvurmak için, öncelikle başvuru kaydının Norveç Başvuru Portalı üzerinde elektronik olarak yapılması zorunludur. Bu yolla vize ücretinizi öder ve evraklarınızla büyükelçiliğe gelip başvurunuzu sunmanız için randevunuzu oluşturursunuz. Sponsor kişi (Norveç’teki taraf) veya başka bir kişi de başvurucu adına bu elektronik başvuru kaydını yapabilir.
Lütfen randevu alabileceğiniz tarihin şu an itibariyle 7 aydan daha geç olduğunu dikkate alınız. Eğer bir başvurucu randevusunu iptal ederse, bu boşluk portaldaki randevu seçeneklerine otomatik olarak yansıyacaktır. Başvurucu veya başvurucu adına başvuru kaydını yapan kişi portalda randevu değişikliği yaparak, mevcut randevu gün ve saatini değiştirebilir.    

Evrak kontrol listesi – gerekli belgeler
Başvuru için gerekli belgeleri sunabilmek için başvurucunun kendisinin şahsen gelmesi zorunludur. Lütfen, randevunuz olmadan başvuruda bulunamayacağınızı aklınızda bulundurunuz.
Burada, Türk başvurucularının aile göçü için en çok başvuruda bulunduğu başvuru çeşitlerine ilişkin evrak kontrol listelerini (gerekli belgeleri) bulacaksınız:
Diğer tüm oturma izni çeşitlerinde hangi belgelerin gerekli olduğunu gösteren listelere ulaşmak için Norveç Göçmenlik Müdürlüğü (UDI) resmi internet sitesini ziyaret ediniz.
Lütfen, tüm aile göçü başvurularında, bu belge Norveç Göçmenlik Müdürlüğü’nün (UDI) evrak listesinde yer almasa bile, yakın aile bağlarınızın tümünü belgeleyen ‘Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği’nin diğer başvuru evraklarınızla birlikte mutlaka sunulması gerekmektedir.
Lütfen başvuru anında sunacağınız tüm belgeleri önceden hazırladığınıza emin olunuz.

Vize Başvuru Merkezi’ne veya büyükelçiliğe geldiğinizde, sunacağınız belgelerin asıllarını (orijinallerini) ve ayrıca, bu orijinal belgeler içinde kendinizde kalmasını arzu ettikleriniz varsa, bunların her birinin düzgün birer fotokopilerini getirmeniz zorunludur.  
Kopyalar standart A4 kağıdında olmalıdır. Zımbalanmış, yapıştırmalı ve yırtılmış olmamalıdır. Eğer dosyanıza fotoğraflar eklemek istiyorsanız, bunlar da A4 kağıdına çekilmiş renkli fotokopi olarak sunulmalıdır. Büyükelçilik sadece A4 boyutundaki (standart dosya kağıdı) belgeleri tarayabilmektedir.    
Lütfen, Vize Başvuru Merkezi ve Büyükelçiliğin başvuru sırasında sunduğunuz belgeleri geri teslim etmeyeceğini hatırlayınız!

Başvuruların değerlendirilme süreleri
Başvuruların değerlendirilme süreleriyle ilgili bilgi için lütfen burayı tıklayınız.
Eğer Norveç’te bulunan birine vekalet/temsil yetkisi verdiyseniz, Norveç Göçmenlik Müdürlüğü (UDI) başvurunuza verilecek kararı vekalet verdiğiniz bu kişiye bildirecektir. Özellikle aile birleşimi dosyalarında vekalet bilgisi kaydı yapmanızı tavsiye ediyoruz.

UDI tarafından oturma izniniz onaylandığında (Vize Başvuru Merkezi’nde başvurularını yapmış olan müracaatçılar için)
Eğer dosyada vekalet/temsil yetkisi verilmiş ise, vekalet verilen kişi kararı başvurucuya bildirmekle yükümlüdür. Eğer başvurunuz olumlu sonuçlanır yani başvurunuz onaylanırsa, Büyükelçilik vizenizi basacak ve pasaportunuzu vize başvuru merkezine iletecektir. Başvurucu Vize Başvuru Merkezi’nin resmi internet sitesinden başvuru durumunu takip edebilir ve bu yolla pasaportunun nerede olduğunu anlayabilir. Vize Başvuru Merkezi, pasaportunuz kendilerine ulaştığında size haber verecektir.  Vize başvuru merkezi, pasaportunuzun size gönderilmesi için kargo hizmeti de vermektedir, bunun için başvurunuzu yaparken talimatta bulunmalısınız.
Karardan haberdar olduğunuzda (oturum izninizin onaylandığı bilgisini aldığınızda), oturum kartı almak için Norveç polisinden randevu almalısınız. Bunu nasıl yapacağınıza dair bilgi Göçmenlik Müdürlüğü (UDI) web-sitesi içinde mevcuttur. Lütfen, Norveç’te oturum kartınızı almak üzere polise gitmeden önce çalışmaya başlayamayacağınızı aklınızda bulundurunuz.
Eğer birine vekalet/temsil yetkisi vermediyseniz ve başvurunuza red cevabı gelirse (yani oturum izni talebiniz reddedilirse), o zaman Büyükelçilik pasaportunuzla birlikte red mektubunuzu yine ilgili vize başvuru merkezine gönderecektir.

UDI tarafından oturma izniniz onaylandığında (Büyükelçilikte başvurularını yapmış olan müracaatçılar için)
Eğer dosyada vekalet/temsil yetkisi verilmiş ise, vekalet verilen kişi kararı başvurucuya bildirmekle yükümlüdür. Eğer vekalet vermediyseniz, UDI’den karar ulaştığında Büyükelçilik sizinle bağlantıya geçecektir. Karardan haberdar olduğunuzda, oturum kartı almak için Norveç polisinden randevu almalısınız. Bunu nasıl yapacağınıza dair bilgiGöçmenlik Müdürlüğü (UDI) web-sitesi içinde mevcuttur. Lütfen, Norveç’te oturum kartınızı almak üzere polise gitmeden önce çalışmaya başlayamayacağınızı aklınızda bulundurunuz.
Giriş vizenizi almak için Büyükelçiliğe geleceğiniz zaman, pasaportunuzu ve bir adet biyometrik fotoğrafınızı getiriniz. Bunun için Büyükelçiliğe ziyaret saatleri içinde yani Pazartesiden Perşembeye (hafta içi 4 gün) saat 9:00 – 12:00 arasında gelebilirsiniz ve bu durumda bir randevu almanız gerekmez. Normal şartlarda, Büyükelçilik giriş vizenizi aynı gün içinde pasaportunuza basarak, pasaportunuzu dağıtım saati olan saat 16:00’da size teslim edecektir. Norveç’e giriş yaptıktan sonra, vizeniz dolmadan önce oturum kartınızı teslim almak üzere size belirtilen süre içinde yerel polis istasyonunu ile bağlantıya geçme zorunluluğunuz vardır (bu süre 7 gündür). 

Çalışmaya erken başlama
Normalde, EU/EEA (Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı) ülkeleri dışından gelen iş-göçmenleri oturma izinleri onaylana kadar ve oturum kartı almak üzere polise gitmeleri öncesi çalışmaya başlayamazlar. Ancak, eğer kişi kalifiye işçi ise ve de polisten onay almışsa (çalışmaya erken başlama) o zaman çalışmaya başlayabilir. Genellikle işveren müracaatçı adına çalışma izni başvurusunu Norveç polisine sunmaktadır ve kişi için erken çalışma başvurusu talep etmektedir. Polis, ön bir onay olarak, çalışmaya erken başlama kararını sunabilecektir.
Norveç polisinin çalışmaya erken başlamaya ilişkin onayı başvurucu tarafından Büyükelçiliğimize sunulduğu takdirde Büyükelçilik de bir giriş vizesi verecektir. Norveç’e girişinizden itibaren 7 günü geçmeden Norveç polisine pasaportunuzu ibraz etmeniz zorunludur. Polis, bu durumda, asıl oturma izni başvurunuza dair karara varılana dek, size çalışmaya erken başlama onayı vermiş olur.

Erasmus+ programı dahilinde gönüllü çalışma
Erasmus+ programı dahilinde gönüllü çalışma gerçekleştirmek “çalışma” olarak tanımlanmasa bile, sizin yine de görevlendirmeniz başlamadan önce Norveç’te çalışma iznine sahip olmanız gerekmektedir. Başvurucu olarak sizin ya da sizin adınıza bir başkasının Norveç Başvuru Portalı kullanımı yoluyla çalışma izni için başvuru kaydınızın yapılması zorunludur. Bu yolla başvuru kaydınızı yapar, ücretinizi öder ve gereken evrakları sunabilmek için Vize Başvuru Merkezi’nden randevu almış olursunuz. Başvuru için gereken evraklar için lütfen burayı tıklayınız.  Norveç Göçmenlik Müdürlüğü’nde (UDI) değerlendirme süresi 4 haftadır.
UDI başvurunuza dair karara ulaştığında, Büyükelçilik, karar olumluysa vizenizi pasaportunuza basacak, karar olumsuzsa (birine vekalet/temsil yetkisi vermemişseniz) pasaportunuzla birlikte red mektubunuzu vize başvuru merkezine gönderecektir. Başvurucu, vize başvuru merkezinin resmi internet sitesinden başvuru durumunu takip edebilir ve bu yolla pasaportunun nerede olduğunu anlayabilir. Vize Başvuru Merkezi, pasaportunuz kendilerine ulaştığında size haber verecektir. Vize başvuru merkezi, pasaportunuzun size gönderilmesi için kargo hizmeti de vermektedir, bunun için başvurunuzu yaparken talimatta bulunmalısınız.
Karardan haberdar olduğunuzda (oturum izninizin onaylandığı bilgisini aldığınızda), oturum kartı almak için Norveç polisinden randevu almalısınız. Bunu nasıl yapacağınıza dair bilgi Göçmenlik Müdürlüğü (UDI) web-sitesi içinde mevcuttur. Lütfen, Norveç’te oturum kartınızı almak üzere polise gitmeden önce Norveç’teki görevlendirmenize başlayamayacağınızı aklınızda bulundurunuz.
Büyükelçilik, çalışma izinlerinin karara bağlanmasına dek Norveç’te beklenmesine imkan tanıyan giriş vizesine başvurmanızı tavsiye etmez. Bunun sebebi, çalışma izniniz onaylanmadan ve oturum kartınızı almak için polise gitmeden görevinize başlayamayacak olmanızdır.

Aile göçü başvurusuna yanıt bekleme vizesi (diğer adıyla D-vizesi)
Eğer aile birleşimi yoluyla Norveç’e gelmek istiyorsanız, kural gereği, Norveç’e girişiniz öncesinde oturum izninizin onaylamış olması gerekmektedir. Ancak, tüm kriterlerin karşılandığında dair şüphe götürmeyen istisnai durumlarda, oturum izniniz onaylanmadan önce Norveç’e giriş yapabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, vizeye tabi iseniz bir giriş vizesine ihtiyacınız vardır – aile birleşimine başvurmak veya kararı beklemek üzere giriş vizesi (D-vize). Norveç’e D-vizesi içinsadece Türk vatandaşları vize başvuru merkezlerinde başvuruda bulunabilirler.
Bir D-vizesi sadece belirli istisnai durumlarda onaylanabilir. Aile birleşimi koşullarına tam uyum olduğuna dair hiç bir şüphe olunmaması şart olarak koşulmaktadır. Eğer şartlara uyum yoksa veya Büyükelçilik tüm şartlara uyulmadığına dair herhangi bir şüpheye düşmüşse vize başvurunuzu reddedecektir. Eğer tüm şartlara uyum sağlayıp sağlamadığınıza dair şüpheniz varsa, lütfen UDI (Norveç Göçmenlik Müdürlüğü) 2013-001 no.lu sirküler belgesini inceleyebilirsiniz.
Lütfen, başvurucunun Türk vatandaşı olduğu aile göçü başvurularında çoğu zaman ve referans kişinin (yani Norveç’teki tarafın) 25 yaş altında olduğu başvurularda her zaman Norveç polisinin referans kişi ile mülakat yaptığını aklınızda bulundurunuz. Daha ayrıntılı bilgi için burayı tıklayınızEğer Büyükelçilik polisin aile göçü dosyasındaki referansla mülakat yapacağı ihtimaline kanaat getirirse, o zaman D-vize talebinize dair başvuruyu reddedecektir. Büyükelçilik, Norveç polisi adına referans kişi ile mülakat gerçekleştiremez.
Bir D-vizesi, ancak Büyükelçilik ilişkinin kalıcı ve ciddi karakterde olduğuna dair belgelendirildiği takdirde onaylanır.
Eğer referans kişi Norveç’e aile göçü izni ile yerleşmişse, o zaman normalde D-vize başvurusu onaylanmayacaktır.
Eşlerin yanı sıra, aile göçü gerçekleştirmek isteyen ortak çocuklar da başvuruda bulunabilir. Aile göçü başvurularında D-vizesine ilişkin daha fazla bilgi içi lütfen UDI (Norveç Göçmenlik Müdürlüğü) 2013-001 no.lu sirküler belgesini inceleyiniz.   
D-vizesi, Norveç’te oturma izni bulunan kalifiye işçilerin eşleri/ortak çocukları için de verilebilmektedir. Lütfen UDI (Norveç Göçmenlik Müdürlüğü) 2013-004 no.lu sirküler belgesini inceleyiniz.   
Aile göçünden başka bir amaçla yapılmış oturma izni başvurusuna yanıt bekleme D-vizesine ilişkin sorularınız varsa, lütfen Büyükelçilik ile irtibata geçiniz.

D-vize başvurusu nasıl yapılır? (Türk vatandaşları için) :
  1. Vize Başvuru Merkezi’nde aile birleşimi başvurunuzu yaparken, aynı zamanda D-vize başvuruşunuzu da yapabilirsiniz. Aile birleşimi başvurunuza ilave olarak, yine başvuru portalı üzerinden diğer bir başvuru kaydı daha, yani normal bir ziyaret vizesi (Schengen C-tipi vize) başvurusu da yapmanız gerekmektedir. Büyükelçilik, başvurunuz vize başvuru merkezince tarafımıza ulaştırıldıktan sonra, bu C-tipi vize olarak yaptığınız başvuru kaydını D-vize başvurusu olarak değiştirecektir.
  2. Eğer zaten aile birleşimi başvurunuzu daha önce sunduysanız ve şimdi de bir D-vizeye başvurmak istiyorsanız, dosyanızı sunabilmek için başvuru portalında bir C-vize başvuru kaydı yapmak, bu yolla başvuru ücretinizi ödemek zorundasınız. Bunu takiben evraklarınızı sunmak üzere Vize Başvuru Merkezi’nden randevu almak zorundasınız. Büyükelçilik, dosyanız vize başvuru merkezince tarafımıza ulaştırıldıktan sonra, başvurunuzu D-vize başvurusu olarak değiştirecektir.
  3. Eğer, Norveç’e gittikten sonra orada aile birleşimine başvurmak için bir D-vizeye başvuruyorsanız, 2 numaralı maddede (üstte) açıklanan yolu izleyeceksiniz. Bu şekilde Norveç’e gidince, gittikten sonraki ilk 7 gün içinde Norveç’te polise eksizsiz yepyeni bir aile göçü başvurusu sunmak zorundasınız. 

İstenilen Belgeler
Eşiyle aile birleşimi başvurusu için istenilen tüm belgelerin yanısıra, D-vizeye başvurabilmek için her zaman ayrıca şu belgeleri sunmak zorundasınız:
  • Referans kişinin (Norveç’teki tarafın), evliliğin gerçekleştiği tarihin öncesi ve sonrasını kapsayan, kendisi ve başvurucu arasındaki ilişkiyi açıkladığı yazılı ifadesi gereklidir. Referans, nasıl ve nerede tanıştıklarını dikkatli bir biçimde açıklamalı ve birlikte geçirdikleri zamanlara ilişkin ayrıntılı bilgi vermelidir.
  • Başvurucu ve referans kişi arasındaki irtibat belgelenmelidir (Norveçli eşin pasaportundaki Türkiye giriş çıkış damgalarının olduğu sayfaların fotokopileri ve varsa başvurucunun Norveç’i ziyaretlerinin göründüğü ilgili pasaport fotokopileri eklenmelidir)
  • Eğer çeşitli fotoğraflar sunulmuşsa (isteğe bağlı), o zaman fotoğraflar da A4 kağıdına renkli fotokopi çekilmiş halde sunulmalıdır.

D-vizesine başvururken C-vizesi için istenilen belgeler ayrıca sunulmaz.
Eğer D-vize başvurunuzu ayrı olarak yapıyorsanız, aynı evrakları daha önce sunmuş olsanız bile, aile göçü izni için gereken tüm evrakları yeniden getirmek zorunda olduğunuzu dikkate alınız.
Eğer D-vizeye, aile birleşimi başvurunuzla beraber aynı anda başvuruyorsanız, o zaman aile birleşimi için gereken evrakları tek set halinde sunabilirsiniz.   

Başvuruların değerlendirilme süresi
D-vize başvurularının değerlendirilme süresi 3 haftadır. Bazı başvurularda değerlendirilme süresi daha uzun olabilir. Eğer büyükelçilik başvurucuyla mülakat yapmadıysa, başvurunun değerlendirilmesi süresi yaklaşık 2 ay olacaktır.
Eğer D-vize başvurunuz reddedilirse ve bu karara itiraz ederseniz, itirazınızın büyükelçilikte değerlendirilme süresi 3 hafta olacaktır. Eğer büyükelçilik red kararını değiştirmezse, o zaman dosyanız Norveç Göçmenlik Müdürlüğü’ne (UDI) gönderilecektir. UDI’de itirazların değerlendirilme sürelerine ilişkin olarak bilgi edinmek için burayı tıklayınız.

D-vize onayı aldığınız zaman
Başvurunuz karara bağlandığında, Büyükelçilik, başvurunuz onaylanmışsa vize uyguladığı pasaportunuzu, ya da reddedilmişse pasaportunuzla birlikte red-mektubunuzu vize başvuru merkezine gönderecektir. Başvurucu Vize Başvuru Merkezi’nin resmi internet sitesinden başvuru durumunu takip edebilir ve bu yolla pasaportunun nerede olduğunu anlayabilir. Vize Başvuru Merkezi, pasaportunuz kendilerine ulaştığında size haber verecektir. Vize başvuru merkezi, pasaportunuzun size gönderilmesi için kargo hizmeti de vermektedir, bunun için başvurunuzu yaparken talimatta bulunmalısınız.
Eğer halihazırda bir aile birleşimi başvurusu da yapmadıysanız, Norveç’e giriş yaptıktan sonra 7 gün içinde başvurunuzu orada yapmak üzere Norveç polisinden randevu almanız gerekmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen burayı tıklayınız. Eğer zaten aile birleşimi için başvuruda bulunmuş durumdaysanız, yine de Norveç’e giriş tarihinizden itibaren 7 gün içerisinde yerel polisi Norveç’e gelişinizle ilgili bilgilendirmekle yükümlüsünüz.

Lütfen, D-vizenin, size sadece aile birleşimi başvurunuz sonuçlandırılana kadar Norveç’te bekleme imkanı sağladığını aklınızda bulundurun. D-vize tek (1) girişli bir vizedir ve bu vizeyi diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek için kullanamazsınız. Bir D-vizesi size Norveç’te çalışma veya sosyal yardım veya kamu sağlığı hizmetlerinden yararlanma hakkı tanımaz. Eğer size D-vizesi verilmesi onaylanmışsa, Büyükelçilik, aile göçü dosyanız sonuçlanana kadarki tüm dönemi kapsayacak özel bir sağlık sigortası yaptırmanızı tavsiye etmektedir. UDI’deki (Göçmenlik Müdürlüğü’ndeki) başvuru değerlendirme sürelerine ilişkin bilgi için lütfen burayı tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder