11 Eylül 2015 Cuma

KARADENIZ SEVDALILARINA MUTLAKA OKUYUN

Karadeniz'de Yapılması GerekenlerDört bir yanının yaylalarla çevrili olduğu Karadeniz, Sinop’undan Rize’sine, Trabzon’undan Amasya’sına sahip olduğu güzelliklerle Türkiye’nin en eşsiz diyarlarından biridir. İnsanı ile, tarihi ile, manzarası ile ahenk içinde olan bu doğa harikası bölgeyi ziyaret etmişken, Karaca Mağarasını, Zigana Tünelini, Maçkayı, Ayder Kavron Yaylasını, Eski Cezaevini, Hamsilos Fiyordunu, Kale Surlarını, Hıdırlık Tepesini, Kaymakamlar Evini, Cinci Hanını, Köprülü Camiini, Kuş kayasını, Bakacak’ını, Oymacılar Çarşısını gezmeyi ihmal etmeyin!

Karadeniz de Gezilecek Diğer Yerler

Amasya, Hazeranlar Konağı
Amasya, Hazeranlar KonağıAmasya Mutasarrıfı Ziya Paşa'nın Defterdarı Hasan Talat Efendi’nin kız kardeşi Hazeran Hanım’ın uzun yıllar burada yaşamasından dolayı Hazeranlar adını alan ve 1983 yılında restorasyonunun tamamlanmasıyla1984 yılında Etnografik eserlerin teşhir edildiği Müze Ev olarak hizmete açılan bu konağı gezerken yüzyıllık tarihine tanıklık etmiş olacaksınız.
Karadeniz’in Mirası Midas Anıtı, Yazılıkaya
M.Ö. 8. yüzyıldada güçlü bir devlet kuran Kral Midas ile uygarlıklarının ve sanatın zirvesine ulaşan Frigler kendilerine has olan ahşap mimari işçiliğini kayalara taşımış, bölgenin ve dünyanın görkemli Midas Anıtı'nı yapmışlardır. Ayrıca bölgede bulunan açık hava tapınakları, anıtlar, kaleler, sarnıçlarla eşsiz bir tarihe tanıklık etmiş olacaksınız.
Uzungöl
Vadinin tam ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş olan Uzungöl, yakınındaki Şerah köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleriyle ziyaretçilerine muhteşem bir atmosfer sunuyor.
Amasya, Mumya Müzesi
Gezmekten keyif alacağınız bu müze,14 yüzyılda İlhanlı'ların Anadolu’daki hakimiyetleri döneminde emirlik yapmış şahsiyetlere (İşbuğa Nuyin, Cumudar İzzettin Mehmet Pervane Bey, Cariyesi,kız ve erkek çocuklar) ına ait oldukları sanılan 8 adet mumya, müze bahçesi içerisinde yer alan Selçuklu Sultanı I.Mesud ‘a ait türbede teşhir edilmektedir.

Amasya,Kral Mezarları
Amasya Kral MezarlarıHelenistik dönemde, Amasya’yı başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral kaya Mezarları Harşena Dağı’nın güney eteklerinde yer almakta ve Hatuniye Mahallesi’nin dar sokakları arasından varacağınız mezarlarda kayaya oyulmuş yollar,merdivenler bulunmaktadır. Yeşilırmak Vadisi boyunca yer alan irili ufaklı 21 mezardan sadece birkaç tanesinin günümüze kaldığı bu yeri gezerken Helenistik dönemi an ve an yaşayacaksınız.
Sümela Manastırı
Trabzon'un güneyinde, Ziganalar'ın bir yamacında,ormanlarla kaplı bir vadinin dibinde yer alan Meryem (Panaghia) adına kurulan bu manastırın, Grekçe Sumela adının esasını, kara, siyah, karanlık anlamlarına gelen Melas kelimesinden aldığı söylenir. Muhteşem yapısı ve tarihiyle ziyaretçilerine kendi destanını anlatan bu manastırı gezerken çok etkileneceksiniz.

Karadeniz de Ne Yenilir Ne İçilir?

Yayla havası ile ahenk içinde olan atmosferine eşlik eden masmavi deniz manzarası ruhunuz dinlenirken, Karadeniz’in kendine özgü lezzetleri ile hazırlanan masalar damağınızda unutulmaz izler bırakacak!
Karadeniz’in Neresinde Ne mi Yenir?
Amasya’da;
  • Amasya Çöreği
  • Baklalı Dolma
  • Amasya Kebabı
  • Sini-Haşhaşlı Çörek
  • Cıbır- Kıymasız Mantı
  • Çatal Çorba
  • Pancar-Madımak
  • Cirikte Cızlak
  • Hasuda
  • Yufka Tatlısı
  • Yarma Çorbası
  • Keşkek
  • Yeşil Fasülye Kavurması
  • Patlıcan Çullaması
Trabzon’da;
  • Kuymak
  • Lahana Sarma
  • Lahana Kavurması
  • Harhaşi
  • Pazı Burmalısı
  • Sakarca Yemekleri
  • Hamsili Pilav
  • Muhlama
  • Malez
  • Laz Böreği
  • Trabzon Kebabı
  • Turşu Kavurması
Ordu’da;
  • Yoğurtlu Pezük
  • Mısır Çorbası
  • Kara Lahana Diplemesi
  • Hoşgıran Kavurması
  • Çerkez Tavuğu
  • Tirmit Mantar Kavurması
  • Hamsi Buğlama
  • İçli Tava
  • Pallabye
  • Hamsi Köftesi
  • Fırın Fasülyesi
  • Kabak Muhallebisi
Sinop’ta;
  • Nokul
  • Mısır Pastası
  • Kaşık Çıkartması-Mamalika
  • Keşkek Yemeği
  • Kulak Hamuru
  • Islama
  • Mısır Çorbası
  • Sirkeli Prasa
  • İçli Tava
  • Kabak Millesi
Safranbolu’da;
  • Safranbolu Bükmesi
  • Kuyu Kebabı
  • Etli Yaprak Dolması
  • Tereyağlı Uzun Pakla
  • Cevizli Keşli Yayım
  • Peruhi
  • Bartın’ da
  • Pirinçli Mantı
  • Çiğ Börek
  • Gartlaç
  • Çöven Ekmeği
  • Kırtıl
  • Börekli Köy Tavuğu
  • Pumpum Çorbası
  • Sütlü Armut
Rize’de;
  • Ayran Çorbası
  • Fasülye Çorbası
  • Kabak Çorbası
  • Fasülye Tavalası
  • Kara Lahana Dolması
  • Hamsili Pilav
  • Muhlama
  • Hoşmer
  • Haşıl
  • Pepeçura
  • Laz Böreği
  • Enişte Lokumu tadına Bakılacak lezzetler arasında yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder