12 Eylül 2015 Cumartesi

PARİSTE HAYAT 1

Paris’in ayakkabı kutusu büyüklüğündeki evlerine bir çamaşır makinesi sıkıştırmak, yıkadığınız çamaşırlarınızı asıp kurutacak yer bulmak konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Yaşadığınız apartman kompleksinde kullanabileceğiniz bir makine bulunmuyorsa yolunuz çamaşırhaneye düşecektir.
Laverie ve Pressing
Baştan belirtelim, eğer bir kuru temizlemeciye veya yıkadığınız gömlek vb. çamaşırlarınızı ütületmeye ihtiyacınız varsa ihtiyacınız olan bir Pressing.
Pressingler sizin için kirli çamaşırlarınızı yıkayıp, kurutup, ütüleyebileceği gibi yalnızca ütü ve kuru temizleme işlemlerinizi de yapabilirler. Fiyatlandırmaları çoğunlukla parça başına olduğu için biraz pahalıya mal olabilir. Bu yüzden yalnızca ihtiyacınız olduğunda kullanmanızı tavsiye ederim.
Eğer işimi kendim yaparım, tasarruf da ederim diyorsanız bir Laverie’ye uğrayabilirsiniz. Laverieler içlerinde bir sürü çamaşır ve kurutma makinesi olan çamaşırhaneler. Yerine göre buradaki makineleri çalıştırmak için bozuk para kullanmanız veya jeton almanız gerekebilir.
Süre
Makinelerin çalışma süresi gittiğiniz yere göre değişiklik gösterebilir. Kendinize aşağı yukarı 1 – 1.5 saat ayırabilirsiniz.
Çamaşırlarınızı yıkamak için vaktiniz varsa hafta içi günleri tercih ederseniz sıra beklemek zorunda kalmazsınız. Haftasonları bir çok insan çamaşırlarını yıkamaya çalıştığından sırada beklemek can sıkıcı olabilir.
Deterjanınızı yanınızda getirin
Eğer deterjanınız yoksa çamaşırhanelerde satılan küçük deterjan paketlerinden alabilirsiniz. Ama her seferinde bunu yapmanız size zamanla çok pahalıya mal olabilir. Bunun yerine bir marketten kendi deterjanınızı alıp yanınızda getirin.
Marketlerde deterjanları bulmanız zor olmayacaktır ama ne olur ne olmaz paketlerin üzerinde ‘lessive’ (çamaşır deterjanı) yazdığından emin olun.
Yumuşatıcı (assouplissants) ihtiyacınızı da aynı şekilde karşılayabilir hatta yumuşatıcı ve deterjanı ikisi bir arada alabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bazı konular
Bahsettiğimiz çamaşırhaneler herkese açık. Bu yüzden ne olur ne olmaz çamaşırlarınızın başında durmak isteyebilirsiniz. Çünkü siz yokken zamanınızın dolduğunu gören Parisliler çamaşırlarınızı makinadan çıkarıp kendi eşyalarını yıkamaya başlamaktan sakınmayacaklardır.
Olmazsa yıkamanızın bitiminden bir 10dk öncesine alarm kurarak dolaşmaya çıkıp zamanında geri dönebilirsiniz.
Özellikle kış aylarında çamaşırhanelerde dikkatli olmalısınız. Önceden de belirttiğimiz gibi buralar herkese açık yerler. Soğuk kış aylarında içeride çalışan kurutucular sebebiyle içerisi gayet sıcak olabiliyor. Böyle olunca sokaktaki bazı evsizler ısınmak için çamaşırhanelere gelebiliyorlar. Genelde sadece ısınacak yer arayan zararsız kişiler oluyorlar ama yine de eşyalarınıza ve kendinize dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Dikkat etmeniz bir başka konuysa kurutucu makineleri. Bu makinelere hızlı kuruması için attığınız giysileriniz sıcağın etkisiyle çekebilir. Özellikle kazak, eşofman ve kot pantalonlarınıza dikkat edin ve bayanlar iç çamaşırlarınızı bu makinelerden uzak tutun. Eğer ilk defa kurutucuyu kullanacaksanız kıyafetlerinizin etiketlerini kontrol etmenizi ve başlarken mümkün olan en hafif ısıyı seçmenizi öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder