11 Eylül 2015 Cuma

AYVALIKTA GÖRMENİZ GEREKEN YERLER

Kozak YaylasıAyvalık ile Bergama'nın arasında binlerce hektar alan üzerine kurulmuş olan bir yayladır. Yaylanın Balıkesir ve İzmir il sınırları içerisinde toprakları bulunmaktadır. Kozak yaylası'nın Bergamaya olan uzaklığı 20 km'dir. 5 milyon civarında fıstık çamı ile kaplanmış bulunan Kozak Yaylası, Ege bölgesinin en güzel kamp,piknik ve gezi mekanlarından biridir. 500 ile 1000 metre aralığında değişmekte olan bölgede buz gibi soğuk yayla sularına ve güzelim çam havasına doymak bilmezsiniz. Bergama Krallığı'ndan bu güne fıstık çamına sahip olan bir bölgedir. Yöre halkı 5 milyon civarında fıstık çamı ağacı olduğunu söylemektedir. Günümüzde yılda 800 tondan fazla fıstık elde edilmektedir. Bergama tarafından Kozak Yaylası’na çıkarken birçok bölgede yol kanarında bulunan pınarlara rastlayacak ve bir mola vermeden geçemeyeceksiniz.
Kozak Yaylasında neler yapılır?
* Kozak, Bergama ve Ayvalık arasında bulunur. Zaten bütün yol 67 kilometre ve her metre karesi oldukça güzel. Bütün köylere uğramak sizin için keyifli olabilir.
* Nebiler Köyü’nde bulunan şelale görülmeye değer. Küçük bir kaplıcası da bulunmaktadır. Ayrıca bölgede bulunan mağarayı görmezden gelmeyin.
* Ayvatlar'da bulunan ve daha henüz kazı çalışmalarına başlanılmamış bir antik kent bulunmaktadır.
* Bölgede bulunan ve bilinen ilk yerleşim bölgesi Atçılar'da başlamış. Gezinize devam ederken aklınızın bir köşesinde mutlaka bulunsun.
* Göbeller'de bölgesinde yürüyüş parkurları ve kamp alanları bulunmaktadır. Kuş gözlemciliği yapmak isteyen konuklar için oldukça elverişlidir.
* Demircidere'de Türkmen soyundan gelen gelenekleri seyre dalmak için biraz zaman ayırın.
* Aşağıbey'de bulunan ve tarihin izlerini taşıyan Roma hamamını görmeden geçmeyin.
Kozak’ta ne yenilebilir?
Demircidere bölgesin çok güzel yöreye özgü keşkek yapılmaktadır. Bir de "gelin alma" sırasında pişirilen "sura" var. Kemiksiz kuzu kaburga, kuşüzümü, Kozak fıstığı ve dağlardan toplanmış olan otlar ile birlikte fırına veriliyor.
Kartal Yuvası ve Delikli Taş: Çamlık Koyu’nda bulunan iskeleye ulaşıldığında en uç kısma kadar yürüyüp, Tımarhane Adası ile durduğumuz yer arasında bulunan boğaza baktığınızda, ayağınızın hemen altından başlayan ve denizin derinliklerine doğru ilerleyen kayalıklara eski dönemdeki insanlar ‘’Kartal Yuvası’’, biraz ilerisinde bulunan ve denizden fışkırırcasına gibi duran katran rengi olan ve delikli kayaya ‘’Delikli Taş’’ diyorlar. Görmüş olduğunuz bu kayalar profesyonel yada amatör fotoğraf severlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder