12 Eylül 2015 Cumartesi

Fransız Kültürünü Anlamanıza Yardımcı Olacak Filmler

28 Aralık 1895 yılında Antoine Lumiere’in ilk projeksiyonunu yayınlamasıyla ‘sinema’ kültürü doğmuş oldu. Daha sonra 2 Şubat 2000 yılında Philippe Binant ilk dijital sinema projeksiyonunu gerçekleştirerek yine Avrupa’da bir ilki oluşturdu. Sinema’ya yıllarca bu kadar katkısı olmuş olan bu kültür, Hollywood filmlerinin devasa bütçelerine sahip olmasa da yıllar boyunca dünya çapında bugün hala dilimizden düşmeyen filmlere imza attı.
Fransa’da büyük şehirlerde ‘sinemaya gitmek’ oldukça popüler bir aktivite. Öyle ki UGC ve Pathé gibi bir çok sinema operatörü, sinema sevdalısı müşterileri için ayda 30€’ya üyelikle sınırsız film izleme olanağını sunuyor. Eğer üyelik düşünmüyorsanız bilet fiyatları genelde 5-10€ arasında farklılık gösteriyor.
Paris dünyadaki en fazla sinema salonuna sahip olan şehir. Fransız filmlerinin konuları genellikle yaşam, cinsellik, tarih ve politik konuları ele alıyor. Fransız filmlerinin yanında bir çok Amerikan veya yabancı filmleri izlemeniz de mümkün. Filmleri Fransızca dublajlarıyla izleyebileceğiniz gibi VO yani orijinal versiyonu, Fransızca altyazılarıyla da izlemeniz mümkün.
Sizlere son zamanların en ünlü Fransız filmlerinden bahsetmek yerine bu sefer Fransız kültürünü anlayabilmek için izleyebileceğiniz bazı film tavsiyelerinde bulunmak istedim. Çünkü filmler bir kültür hakkında çok şey yansıtıyor ve eğer Fransa’ya yerleşmeyi veya ziyaret etmeyi düşünüyorsanız bu filmlere göz atarak tarih, politika, sosyal yaşam hakkında birçok gözlemde bulunmanız mümkün. Fransızca film izlemenin ve günlük kullanılan Fransızca’ya direk şahit olmanın Fransızcanıza yapacağı katkıyı saymıyorum bile.
İşte sizin için seçtiklerim:
18. Yüzyıl’da Fransız devriminden hemen önce Fransa’daki sosyal statüleri, aristokratların yaşam biçimlerini, yaşanan yolsuzluk ve adaletsizlikleri konu alıyor. Bu dönemde statü kazanmak veya gözden düşmek çok kolay olduğundan zekanın hayatta kalabilmek için en büyük silah olduğu mesajı veriliyor.
Fransız erkekleri… 1970lerde orta-yaş krizi yaşayan 3 arkadaş ve yüzleştikleri zorluklar. Yazar olan Paul ikham bulamıyor, François ideallerini ve işini ve eşini kaybediyor. Herkesin Favorisi olan Vincent ise iflas ediyor. Döneme dair sosyal yaşam ve yaşam şartlarını gözlemlemeniz, Fransızların erkeklerinin sırrını çözmenize yardımcı olabilir.J
Eğer romantik filmlerden hoşlanıyorsanız bu film sizin için! Eşinden boşanmış olan Rosalie, daha sonra tanıştığı César’la düğünlerinde eski aşkı Davidle karşılaşır ve beraber kaçarlar. Ama César aşkından vazgeçmez ve onu geri kazanmak için ne gerekiyorsa yapar. Fransızların klişe ‘romantik erkekleri’ bu filmde karşınıza çıkıyor.
1. bölüm Les Années Lumières, 2. bölüm Les Années Terribles(1989)Fransız Devrimi’ni 200. Yıldönümü için hazırlanmış olan bu seri devrimi objektif olarak izlemenizi sağlıyor.
Paris’in varoş bölgesinde yaşayan 3 arkadaşın yaşadığı zorlukları anlatan bu film siyah-beyaz film size Paris’in saklı yüzünü ve sosyal gerilimi gösteriyor.
3 bölümden oluşan bu seri ilk başta Fransız bir öğrencinin Erasmus programıyla İspanya’ya gidişini ve burada farklı ülkelerden gelen Avrupa öğrencileriyle ortak yaşamını anlatıyor. Öğrencilerin Erasmus’a gelmeden önce Avrupa kültürü hakkında bazı gözlemler yapmasına yardımcı olabilir.
Seri daha sonra takip eden Poupées Russes ve Casse-tête Chinois (2013) filmleriyle triloji haline getirilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder