12 Eylül 2015 Cumartesi

FRANSA PARİSİN EMEKLİLİK PLANLARI

Fransa’da devlet çalışanlarının emeklilik planlarıyla Fédération des Institutions de Retraite Complémentaire des Salariés, yönetim pozisyonlarında çalışanlar içinse Association Générale des Institutions de Retraite des Cadres ilgileniyor. Çalışanların emeklilik planları için katılımlar iş verenler + çalışanlar tarafından ödeniyor ve gelirinize göre değişiklik gösterebiliyor.

Temel Emeklilik

Caisse National d’Assurance Vieillesse temel olan emeklilik maaşınızla ilgileniyor. Fransa’da Securité Sociale’e kaydınızı yaptırdığınız anda adınıza bir dosya açılıyor ve bu dosyada çalıştığınız süre boyunca bir çok bilgi kayıtlı tutuluyor ve emeklilik zamanınızda alacağınız maaşı belirliyor. Bu bilgilerden bazıları:
  • Aldığınız maaşlarınız
  • Çalışmadığınız/izinli olduğunuz dönemler
  • Geçirdiğiniz iş kazaları
  • (Fransa’da) yaptıysanız askerlik servisiniz
  • Doğum izniniz
Centre des Liaisons Européennes et Internationales de Sécurité Sociale (CLEISS)sitesinden emeklilikle ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Tam Emeklilik

Tam emeklilik alabilmek için en az 160 dönem (yaklaşık 42 – 45 yıl) çalışmış görünmeniz gerekiyor. Eğer tam emeklilik alma hakkınız yoksa emekliliğiniz toplamda çalışmış olduğunuz dönemlere göre özel olarak hesaplanıyor. Fransa'da bir kaç sene sigortayla çalışmış olan bireylerin bile az bir miktar da olsa emekli maaşı alma hakkı olduğu belirtiliyor.
Tam emeklilik yıllık en yüksek maaş aldığınız 19 yılın %50’si olarak hesaplanıyor. Hesaplama yapılırken enflasyon oranları da dikkate alınıyor.

Ek Emekli Maaşı

Fransa’da bir çok çalışan ek emekli maaşı almak için Caisse complémentaire de retraite’e başvuruyor. Burada durumunuza göre emekliliğiniz için, çalıştığınız süreçte yıllık ne kadar ödeme yapabileceğinizin planını hazırlıyorsunuz. (Doğru anladıysam bir nevi Bağ-Kur gibi çalışıyor).
Kendi işinin sahibi bir kişinin, aylık 300€ gibi bir maaş alabilmesi için yıllık 2,000 – 2,500€ arası ödeme yapması gerekiyor.
Eğer Türkiye’de bu gibi bir emeklilik planınız varsa, ve Fransa’da emekli olmak istiyorsanız borçlanma yoluyla emekliliğinizi bir ülkeden diğerine aktarmanız mümkün. Bununla ilgili detaylı bilgileri bir sonraki yazıda sizler için araştıracağım.

Fransa’da Ek Emeklilik Planlarından Örnekler

Plan d’Epargne Retraite Populaire

Bu plan 2003 yılında devlet tarafından sunulmuş ve PERP kısaltmasıyla biliniyor. Bu plana göre bir emeklilik hesabı açarak elinizde oldukça ödemelerinizi buraya yatırabiliyorsunuz. Bu hesap emekliliğinize kadar kullanıma kapalı oluyor ve yıllık faiz alabiliyor. İflas etmek veya iş kazası sonucu çalışamamak gibi durumlarda hesabınızı erken açtırmanız mümkün olabiliyor.

Loi Madelin Emeklilik Planı

Loi Madelin planı PERP emeklilik sistemine benziyor fakat daha düzenli ödeme planına sahip. Bu plana göre hesabınıza aylık veya 4 ayda bir, hesabınızı açarken belirlediğiniz bir miktar para yatırmanız gerekiyor. Ne kadar süre birikim yapacağınıza ve ne zaman ‘emekli’ olacağınıza siz karar veriyorsunuz.

Institutions de Réperation

Bazı sektörlerde iş verenler belirli bir miktar altında maaş alan çalışanların emeklilikleri için Institutions de réperation adı altında ek ödemeler yapıyorlar.
Bir çok şirket aynı zamanda çalışanlarına hayat sigortasıda (iş kazasına bağlı durumlarda) yaptırıyor.
Bu konuyla ilgili detaylı bilgileri çalıştığınız şirketin RH bölümünden sorgulamanız mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder