13 Aralık 2015 Pazar

RUSYADAKİ SON DURUM

Rus fırkateyninden Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi
Rusya, ‘Smetliviy' adlı Rus fırkateynin bir Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtığını duyurdu. Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında Rus savaş gemisi ile Türk balıkçı teknesinin çarpışma noktasına geldiği, bu nedenle uyarı ateşi açıldığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise olayla ilgili "balıkçıdan gerçek bilgileri, olayın nasıl gerçekleştiğini dinledikten sonra gerekli açıklamaları yaparız.” dedi. Olay sonrası Türkiye'nin Moskova'daki askeri ataşesi Savunma Bakanlığı'na çağrıldı. Savunma Bakanlığı'ndan ise gözdağı açıklaması yapıldı, "Türkiye'nin dikkatsiz eylemlerinin yıkıcı sonuçları olur" denildi.
Ege'de sıcak saatler... Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında Ege'de bir Türk balıkçı teknesi ile Rus fırkateyninin çarpışmasının son anda engellendiğı iddia edildi.  Rus savaş gemisinin Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtığı belirtiliyor. 
 
ASKERİ ATAŞEYİ ÇAĞIRDILAR
 
Rusya Savunma Bakanlığı Basın Servisi Rus "Smetlivıy" devriye gemisinin Ege denizinde bir Türk balıkçı gemisi ile çarpışmayı son anda engellediği iddiasını duyurdu. Yapılan açıklamada, "13 Aralık 2015 tarihinde Yunan Lemnos adasından 22 kilometre uzaklıkta Ege Denizi'nin kuzey kısmında bulunan Rus 'Smetlivıy' devriye gemisi Türk balıkçı gemisi ile çarpışma olasılığını son anda engelledi" denildi. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov Ege Denizi’nde yaşanan olay sebebiyle Türkiye’nin Moskova’daki askeri ateşesini Savunma Bakanlığı’na çağırdı. 
 
TÜRK TEKNESİNE UYARI ATEŞ AÇTILAR
 
Rus fırkateyninden Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açıldığı belirtiliyor.
 
 
"UYARIYA CEVAP VERMEDİ" İDDİASINDA BULUNDULAR
 
Rusya kaynaklı haberlerde "Rus mürettebatın, iki gemi arasında 1 kilometrelik mesafe kaldığını görüp Türk balıkçı gemisinin telsiz kanalları ve fişeklerle uyardığı, ancak Türk gemisinin uyarılara cevap vermediği" iddia edildi.
 
İki gemi arasındaki mesafenin 600 metreye indiği sırada, Rus askeri gemisinin karşı tarafı etkilemeyecek şekilde silah kullandığı öne sürüldü. Türk balıkçı gemisinin, uyarı ateşinin ardından yön değiştirdiği ve Rus mürettebatla iletişime geçmemeyi sürdürerek seferine devam ettiği  iddia edildi. 
 
RUS BASINI: TÜRK ASKERİ ATEŞESİ UYARILDI
 
Ancak Rus fırkateyni ile Türk balıkçı gemisi arasında yaşanan bu olaydan sonra Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama yapıldı. Rus Sputnik'in haberine göre  Ege Denizi’nde yaşanan bu olayın ardından Rusya Savunma Bakanlığı’na çağrılan Türk Askeri ataşesine ‘Ankara’nın düşüncesiz eylemlerinin olası yıkıcı sonuçları hakkında sert bir uyarı iletildiği’ belirtildi.
 
Rusya Savunma Bakanlığı Basın Dairesi’nden yapılan açıklamada “Türk askeri ataşesine, Ankara’nın Suriye’de uluslararası terörle mücadele görevi gerçekleştiren Rus askeri birliklerine yönelik düşüncesiz eylemlerinin yol açabileceği yıkıcı sonuçlar hakkında sert bir uyarı iletildi” ifadeleri kullanıldı.
 
Rusya'ya ait "Smetlivy" isimli güdümlü füze destroyeri 19 Eylül'de Çanakkale Boğazı'ndan geçip Ege Denizi'ne açılmıştı